Dincolo de matematici, fizici, meserii diverse, socializari, oameni discreti sau laudarosi, convingeri si pareri, se naste o noua intrebare : Ce mai reprezinta ceea ce stiam cand totul este in schimbare?
Intradevar, si in domeniul tratarii lemnului trebuie sa sti ce doresti ca sa incerci sa obti realizarea.
Poti intreba pe vecinul de la bloc, pe colega de la servici, un inginer sau un avocat ce este un tratament pentru lemn si vei obtine in 95% din cazuri un raspuns de genul vopsea, lac, etc. Acesta este lucrul care le vine in memorie prima data pentru ca este un lucru impamantenit. Poti prelua din amintiri, experiente cu scara de lemn de la bunici care era vopsita, gardul de lemn care era dat cu ulei de motor, fereastra cu rama din lemn de stejar vopsita in alb sau ceva mai modern foisorul dat cu ulei de in, lasura in culori multiple.
In tot acest context romanesc, care personal il interpretez ca pe ceva placut sufletului meu, intrucat romanul se pricepe cam la tot dar in special la fotbal, constructii si …. Multe altele dar totul insotit de informatie “diluata”. Totusi in ultima vreme primesc foarte multe mesaje si telefoane de la clienti interesati sa afle ce au de facut in legatura cu tratamentul lemnului.Ma bucur sa aud si sa vad ca in romanismul nostru etno-cultural exista si persoane care cunosc informatii in domeniu cat sa puna intrebari sau pur si simplu incep sa se informeze pentru a deslusi confuzia tratarii lemnului.
O bucata de lemn data cu vopsea expusa la soare sau pusa ca podea in casa nu reprezinta un tratament mai mult decat un om care se imbraca de vara in timpul iernii si poarta sandale pe ninsoare. Si intr-un caz si in celalalt utilizarea neadecvata a “protectiei impotriva intemperiilor” duce la imbolavirea “suportului”.
O lasura, lac sau vopsea nu sunt din punctual meu de vedere tratamente. Acestea sunt mai degraba pelicule cu limita de viata coborata, cu rol scazut de protectie dar cu un impact foarte mare asupra esteticului, amenajarii interioare si exterioare.
Alegerea unui tratament pentru lemn se face pe baza identificarii urmatoarelor criterii: identificarea necesitatii utilizarii lemnului, expunerea interioara sau exterioara a lemnului, contactul cu solul al lemnului sau nu si nu in ultimul rand dorinta beneficiarului ca lemnul sa aiba in plus si alte calitati: culoare, limita de viata a lemnului, etc.
In Romania zilelor noastre tratamentul lemnului utilizat in constructii nu mai este optional. Fie ca vorbesti despre insecto-fungicid sau ignifug, hidrofob, impermeabilizant sau protectie la UV, lemnul pe care dai bani, a fost taiat si poate inca neanlocuit cu un alt pom din pepiniera. Ca si comparator ai responsabilitatea sa il conservi cat mai mult timp in utlilizarea pentru scopul ales. Trebuie sa devenim cu totii mai constienti ca padurile nu se mai trateaza ca inainte si posibilitatea de a cara oua de cari, cari, fungi, ciuperci si mucegaiuri este mult mai mare. In gatere lemnul pentru constructii pentru intern nu se trateaza decat in 1% din cazuri iar asta la cerere. La depozite lemnul este inca frumos si arata nealterat dar din proprie experienta stiu acolo se afla si focarele de cari de lemn, mucegaiuri si ciuperci aflate in stare latenta.